:: belajar bajet duit sendiri

duit, duit dan duit..apa lagi bila kita jadi full time student mesti ada saving sendiri. lain la kalau parents OKK (orang kaya-kaya) kan, duit tu macam air ja. mari kita belajar bajet² duit sendiri memandangkan ada beberapa tahun lagi utk menghabiskan study..

gambar bukan dari google
duit itu harus di segerakan ke BUKU :
- beli buku² rujukan yg berkaitan dengan kursus, alat² tulis dan rajin²kan diri ke library utk meminjam buku. kalau rajin, pinjam la buku dengan senior² yg ambik kursus yg sama dengan kita.
- masukkan duit dalam buku/melabur d bank contohnya, ASB.


bila berbelanja utk MAKANAN :
- survey dan bandingkan harga² makanan d kedai/restoran yg korang slalu pegi, mana yg murah dan berpatutan pegi la berbelanja d sana. biasanya kita abaikan saja perbezaan harga makanan yg seposen tu kan? buatlah pilihan yg bijak. (macam iklan serbuk pencuci kain la pulak)
- kurangkan beli makanan segera macam kepsi, pizza, mekdi dll. 
- ada juga tempat2 yg bagi harga murah utk students.


outing dan SHOPPING
- beli ikut senarai
- tunggu musim2 diskaun or pegi shopping d tempat yg ada diskaun, kalau beli barangan komputer dan yg sewaktu dengannya pastikan korang tunggu PC FAIR. kalau d Kota Kinabalu, PC FAIR 2 kali setahun pd Mac dan Ogos. aku dah cek d website Pikom.org.my


PIKOM PC FAIR KOTA KINABALU - 11 hingga 13 MAC 2011 di LG CARPARK EXHIBITION HALL, 1 BORNEO.

sempat lagi kan promot. tapi ikut pengalaman aku shopping sehari sebelum perayaan, diskaun gila2 oo..

pergi MELANCONG :
- bagi kaki travel yg suka naik flight tu, plan awal2 sebelum cuti tiba. kalau yg balik naik flight pun tempah tiket awal2 coz lebih murah kan..opkos la smua orang tahu betapa murahnya AirAsia sekarang nih.lagi 1, kalau pegi tengok wayang tunjukkan kad matrix or student card. mesti dapat diskaun punya lah..tapi tengok hari la jugak..

BARANG yg tidak & masih diperlukan : 
- jual barangan yg korang x perlukan lagi (yg masih ok) contoh, henpon, modem brokben dll.

ke mana slalunya duit kita pergi?

- baju² cantik yg vogue, henpon Android terbaru
- kerja² printing the coursework paper
- topup
- bil broadband 
- sewa rumah/bilik 
- dll
sekadar hiasan.harta sapa la ni..hehehe..
bagi yg rambang mata bila berjalan2 d shopping mall, d nasihatkan jangan tutup mata. kalau tutup mata nanti terlanggar dinding plak..sedarkan diri sendiri, sabar dan tahan hati. aku pun slalu macam tu kalau jalan2 mesti rambang mata, dalam hati mau x mau ja beli barang tu..tengok duit jugak la kan kalau ada lebih, beli tapi kalau duit ngam2 ikut list pastu pegi beli jadi bala..bala sebab duit x cukup, bila sampai d kaunter mau bayar duit xda. maluu oo....hehehe

jgn nnti jd gini..

i wanna be a millionaire so frickin bad
buy all of the things i never had..
(nyanyi dalam hati ja laa..)
*hello February!*

21 thoughts on “:: belajar bajet duit sendiri”

  1. tun teja : aduyai! sama la kita nok..haha..duit 50 sen tetap masuk mesin....

    jul : thanks! aku tension pikir spya elaun ku dpt d selamatkan dr shopping-moping..haha..

  2. bro ijat : insya Allah..sy dh wt planning nk wt apa ngan duit tu..hehe..hrp2 x lari dr bajet

    kira : ok2 nnt i cek tag 2..

    ayaHikari : bagus tips 2! boleh d trima pakai..haha..=)

  3. UTAMA kan savings !

    most advice plg berharga , belajar menyimpan bru u can invest .
    dr saving , ia akn memupuk disiplin dri tahan kte dr berbelanja .
    RM1 today more worthy than yesterday - FINANCE

    Learn how to saving dr spending . ;)

  4. anat : lbh kurang je kita ni..lumrah pompuan.hahaha..apa2 pun kena kuat hati laa klu dh rambang mata..

    daya sooYoung : yup! sy setuju dgn awak..sy jrg menyimpan tp sy invest slagi dpt slmtkn duit tu..
    spending cara jimat =)