:: camping checklist.


tengok tajuk ja mesti korang heran kan sebab malam2 buta macam ni buat entri agak mereng sket..hehehe..macam orang nak camping d tengah malam buta. okeh sebenarnya minggu depan ni aku and the batch kena ikut 1 camping yg agak luar biasa namanya iaitu BIG. haa..buat student2 IPG memang sangat sinonim ngan camp sebegini rupa. BIG tu maksudnya bukan camp yg akan d gunakan tu besar tapi singkatan kepada Bina Insan Guru..sangat membina ya di situ. sebelum berkemah mesti ada senarai yg perlu d sediakan supaya nanti masa packing2 barang kejap ja siap packing x payah mau merenung beg2 yg kosong blum berisi barang tu..dan, adanya list itu, barang2 yg d packing suda secukup rasa x tinggal apa2. nanti kalau ada barang2 yg missing in piece dari senarai boleh la tau barang apa kan..henpon ka, berus gigi ka, underwears ka (underwears pun mau curi ka? dasat.dasat) senarai ni perlu d bahagikan ikut kategori spt Kelengkapan Kemah, Barang Peribadi. Pakaian, Makanan, Dll. senang la nanti mau mencari barang2 tu. antara beberapa barang yg boleh d joinkan sekali dalam beg anda ; (yg mungkin tiada dlm senarai biasa)


checklist umpama teman rapat semasa aktiviti luar

CONTOH :

Kelengkapan Kemah :
- tikar (mana tau korang jenis alergik kepada kemah.hehehe..)
- beg serbaguna utk simpan barang2 tertentu (beg plastik ka..)
- jag air atau bekas air yg besar
- mancis kayu / lighter
- arang
- surat khabar lama
- kontena
- pembuka tin 
- bla.bla.bla..

Pakaian :
- stokin (stokin ekstra)
- topi
- jaket
- baju hujan
- laundry bag (beg pakaian kotor)
- bla.bla.bla..

Lain2 :
- sunblock/ sunscreen
- bateri ekstra
- roti / biskut
- ubat-ubatan
- bla.bla.bla..


macam tu la kisahnya..kalau korang rajin baca lagi, baca kat SINI dan SINI. aku post macam ni bukan x penah ikut kem. penahh..banyak kali dah. saja menguji daya ingatan dan kesabaran korang membaca entri sebegini rupa. hihihi..


p/s : sediakan raincoat sebelum hujan..
(time camping mana ada pakai payung kan..)

16 thoughts on “:: camping checklist.”

  1. sy balas komen semua skali ya:

    cik Tom cute : haruss ada persediaan..hehe...

    incik Woofer : tua2 pun bole ba pg camping..d luar rumah pun boleh..hehehe

    Qamarul : try la camp ngan member or camp kt luar umah..huhuu..

    cekgu Afiq : aigoo..suh la cekgu lain ajar kamu.cekgu nak liburan nih. hahaha..

  2. balas komen smua:

    nurulAdhar : camp time skola lg best sbb x brp seksa kan..hehe..

    riya : nnt awak akan merasa jugak camping..pasang kem dlm umah pun kira camping.hehehe..

    LadyFine : berdebar jugak la..hehe..
    mcm nak amik award Oscar gitu.haha..

  3. nurul hidayah : thanks..smoga selamat..:)

    anat : owh..lama lg tu kan bln 3..bln 3 ktorg da PBS kot..huu..nnt kita story telling k pasal big..hehe..