:: B.I.G 18-20/01/11

baru abis camping Khamis tu aku x sempat update entri lg..sakit2 badan masih terasa, selesema makin bertambah sebab x cukup rehat n tdo akibat buat sentri pukul 1 pagi malam kem pertama, pastu kena kerjakan lg ngan kembara sepanjang 20 KM. penat gila la! nasib baik kem ktorang kena pendekkan jadi 3 hari saja sebab amaran musim hujan dan air berbahaya untuk aktiviti air. maknanya kami akan menghadapi BIG lg 1 hari yg sesuai nanti untuk aktiviti air yg ada berkayak n berenang. ok, bagus sangat la tu sebab aku x pandai berenang pun..sangat kesiann! gambar masa kem aku mesti korang nak tengok kan? 


kumpulan Cheetah. -credit to myself
sebelum kem bermula, kami haruss menyiapkan bendera kumpulan. ni bendera kumpulan kami, Cheetah. omaigod! (c bespren ku mesti ketawa baca ayat tu :D ) rasa macam penah nampak kan? hehehe..

-credit to myself
anggota Cheetah : Mimi, Ozlyn, Dyg, Jennet, Caroline, Kristy, Harel, Waslee, Matthew.
yg pegang bendera kami tu ketua kumpulan kami. sangat caring, maksud aku caring ngan ahli kumpulan laa..boleh ni kasi selamat2 orang tp blum tentu pandai berenang. hahaha..aku mau bgtau jugak nama dia, Mc Harrel..yg sebelah dia tu tengah duduk (dia paling rajin!) nama dia Waslee..dua2 ni JPP 2011. (eh? apa kaitan..)

tengok, muka x sabar berkemah..haha..-credit to Tim
hari pertama BIG..ok muka nampak berseri-seri, putih, muka suci lg...nampak tong gas d belakang tu? kami masak spesel skit..masak sendiri dengan dapur gas. tahniah kepada lelaki gagah yg sanggup mengangkat tong2 gas ini..ada 6 tong gas semuanya. (sangat lengkap aku crita pasal tong gas kan?) 

sebelum hujan-credit to Tim
kemah2 semasa BIG..hari pertama banyak kem d dirikan..terbukti BIG kami hanya d belakang asrama perempuan..kesiann lg. tapi kata cikgu yg bagi ceramah kami tempat bukan la satu halangan untuk menjalani BIG. aku sokong! x kisah la kemah d padang ka, sebelah asrama ka, yg penting misi n matlamat BIG ni sampai kepada pelatih2 yg ikut BIG. walaupun kami berkemah d padang tapi banyak cabaran! malam pertama kami berkemah saja kawasan kem kami smua kena masuki air. nasib baik camp com bg kami tdo d dewan..bukan tu ja, kami perlu mengangkat barang2 dr kem ke dewan, berjaga n bergilir2 jadi sentri tengah malam, kesejukkan sebab hujan x berenti sampai subuh n macam2 lg la..

selepas hujan-credit to Tim
ni la kem2 yg kena banjiri air..banyak stick2 kem yg patah, kem yg basah harus d jemur, pakaian2 basah..aigoo..sangat la kesian. memang BIG kami ni mencabar tapi enjoy!

malam hujan turun dgn lebatnya..-credit to Tim
smua orang pakai rain coat n poncho akibat hujan yg non-stop..memang basah abis la malam tu, mau x mau terpaksa juga buat aktiviti LDK n sentri. nama pun kem kan..bina insan seorang guru kan...haruss ingat tu. bayangkan kalau guru kena hantar mengajar d pedalaman yg x ada elektrik, x ada air, x ada line, kemudahan asas pun kurang..jadi BIG ni sangat sesuai bagi para pelatih supaya lebih tough n tabah semasa menjalankan tugas sebagai guru. jadi guru bukannya senang, belajar selama 5 1/2 tahun, kalau doktor belajar 5 tahun suda jadi doktor kan..itu baru pekerjaan profesional. 

pagi sebelum kembara..-credit to Tim
hari kedua BIG. time ni breakfast dlu dan haruss makan banyak2 supaya ada tenaga masa kembara. kembara kami tu kira2 10 KM ke tempat kejadian n 10 KM lg balik ke kawasan kem..dekat ja kan? hahaha..mau teburai anak perut jalan kaki 20 KM plus bawa barang2 dapur, mestin, roti paun, ayam dlm tin, 9 poncho, macam2 la mau d bawa. paling sandi! d tambah lg masuk kawasan sawah, masuk dlm parit d sawah yg dalamnya paras pinggang..yg comel maybe paras dada kot. pastu dlm hutan masuk air juga paras pinggang..70% kembara kami masuk air ja..kaki jangan cakap la sakit yg amat. suda la pakai kasut adidas kampung yg tapaknya macam kasut bola pastu senang tercabut time dalam lumpur, lumpur tu pun paras pinggang paling x dalam..maksudnya kami redah air berlumpur tu memang paras pinggang ja air tu. x ada yg paras lutut or tumit. 

-credit to Tim
ni time sampai depan sawah padi orang..gambar ramai2 dlu..ambik mood gembira n excited.

sawah padi..-credit to Tim
lepas hujan semalam sawah d banjiri air..sangat la bernasib baik kan kami kembara yg lepas2 hujan ni..huhuhu..lintah or pacat kami x pikir lg yg penting redah saja!

dalam hutan..-credit to Tim
dalam hutan ni la kami main masak2, cuci2, buat kuih pun sempat. kami kena suruh siapkan 3 makanan ni untuk d pertandingkan kuih lilit/gulung, ubi kentang, telur. makanan ni mesti d masak cara hutan, means masak cam telur masukkan dlm tanah yg atasnya ada api, ubi kentang masak cam salai ikan, kuih lilit tu kena lilit pd batang kayu yg d raut n bersih pastu pacakkan kayu tu dekat api..siap! makanan ni x berapa bersih tapi setakat ni makanan ni x menyebabkan sesiapa cirit-birit k..

masak2..-credit to Tim
ni kumpulan lain punya kerja ni..nak tau mestin tu apa? itu la yg benda besi empat segi tu..klik mestin..fuh, macam tentera la kami masa tu masak dalam hutan. 

-credit to Tim
ni kumpulan mana ntah tapi aku masukkan je la sebab x mau mengecewakan anggota kumpulan ni..mana tau dorang ternampak entri aku ni. hahaha..(perasan d situ)
sekarang gambar2 time persembahan..sepatutnya aktiviti ni d buat masa malam terakhir/malam kebudayaan tapi tentatif kami berubah jadi d buat time siang..jadi, siang kebudayaan la..hehehe..

kumpulan 1 : tema lakonan kasih sayang..not sure. hehe..
kumpulan 2 : tema patriotik
kumpulan 3 : tema kebudayaan
kumpulan 4 : tema kekeluargaan
kumpulan 5 (my group) : tema humor
kumpulan 6 : tema alam sekitar 
lastly, berakhir la sudah perkemahan Bina Insan Guru Fasa 1/2011..kem ini rupanya sangat seronok! mula2 aku x biasa ngan kawan2 yg berbangsa Cina dr kelas TESL, bila kami d takdirkan sekumpulan sebenarnya dorang ni sangat peramah, rajin n x sombong..BIG ni bagus untuk mengeratkan silaturahim antara kawan2 sebatch..apa gunanya kita sebatch tapi saling x mengenali n berprasangka buruk kan..sangat bertuah dapat ikut kem ni..yg penting, semangat n kerjasama dalam kumpulan masing2 membuatkan kami lebih rapat tanpa prejudis. 

masih terngiang-ngiang kata2 cikgu Hj Rozaimi (HR) : 

" Teaching is the profession that teaches all the other professions "

gambar2 d atas aku da minta permission dari classmate aku, Timothy.
credit to him la..sebab dia ambik gambar2 ni. aku x bawa DSLR nnt rosak.cehh! padahal blum ada DSLR kot..hehehe..thanks Tim for the great pictures!

p/s : BIG itu menyeronokkan!



-laporan bertaip x rasmi, kem Bina Insan Guru : 18-20/Jan/2011.

24 thoughts on “:: B.I.G 18-20/01/11”

  1. anat : a'ah..awal sblum elaun kuar lg ni kena buat BIG..x tau apa motif hep.haha..

    bro : btul3..sampai skrg ni sakit b'tmbh2 pulak pas kem..mmg teruk la kem ari tu..huhu..

  2. cekgu Fiq : cepat sbb ada amaran air, x bleh wt aktiviti air..so kena pendekkan BIG jd 3 hari..kt pdg mktb jer..hahaha..

  3. incik aibaks : time muda remaja kan..hihi..

    cik lulu : yup..btul tu..best sgt2.
    kwn2 smua termasuk la sy sgt enjoy camping..rupanya BIG ni best!