:: kenal dulu baru nilai

as-salam kalian, 
sebelum aku meneruskan cerita, pernahkan korang masa pertama kali jumpa seseorang yg tak dikenali contohnya masa kat tandas awam ka, d shopping mall ka, d panggung wayang ka..
apa pandangan korang terhadap orang tu buat pertama kali? 
contoh, bila kita jumpa dengan kawan baru tapi dia nampak sombong sikit. nah, ni suda perspektif pertama kita terhadap orang tu. -sombong- 
tapi beberapa puluh minit lepas kita berkenalan dengan kawan baru tu, sebenarnya dia tak sombong pun..tu cuma tanggapan awal kita dengan orang yg baru dikenali..
tapi ada jugak la yg betul betul sombong..tu aku tak mau cerita..
pernah dengar pepatah ni "don't judge book by it's cover" memang la kan banyak kali da dengar..
maka, manusia pun begitu la, jangan nilai seseorang dari luaran..
walaupun muka orang tu keras, muka ketat, jangan dulu anggap dia sombong or apa apa la..
mana tau kan muka ketat sebab tahan sakit perut ka..hehe..
dari pengalaman aku, aku nak cerita ni hehe..dulu ada kawan pakcik aku datang rumah, pastu first sight aku bak kata orang putih, aku ingat dia tu sombong. hanya dengan melihat muka beliau yg tak pandai senyum tu..tapi bila terjumpa lagi masa PBS hari tu, beliau sangat baik hati dan peramah. jadi, aku rasa bersalah sebab selama ni fikir beliau seorang yg sombong..mmm..
kalau difikirkan secara positif, beliau tak senyum sebab tak kenal aku kan..
kesimpulannya, kenali dulu seseorang tu baru menilai baik or buruk dia..^^


dunia hanya pinjaman..sombong bukan boleh di bawa mati.. :)
ntah apa apa..apa apa pun, Selamat Hari Pekerja!
~terlambat, sekarang sudah 2 Mei..~

16 thoughts on “:: kenal dulu baru nilai”

  1. pernah kena cop sombong jugak... :D

    Memang kena kenal dulu tapi biasalah kita ni memula tengok terus buat tafsiran sendiri.. hee...sama je ticer ni pun... selalu salah sangka kat orang.. :D

  2. betul tu..first impression nda smestinya btul.

    hehe
    mula2 jumpa kwn yg skrg dh jd member bertahun2 , fikir dia garang la..scary la..sombong la..kecoh la..
    hehe
    tp skali dh kenal..~~

  3. >> AINA : haa..sama la..dlm hati kita fikir org tu sombong..tp sebenarnya nda..pastu yg bestnya, yg kita nda suka tu mula2 lama2 kita suka pula mau berkawan kan? hehe ^^

  4. >> FAR8 BUDAK BAIK : eh.eh..tak ada maksud entri ni..haha..sy pun memang camtu..tp terfikir knp slalu judge org yg negatif dlu..huk2

  5. itu lah kan kak..
    saya pun sadis juga kalau orang suka2 menilai saya padahal saya tak macam tu..hehe

    sabar sejalah, itu lah sebabnya kita kena kenal hati budi orang dulu kan?

    p/s : kakak!! sy ikut temu duga terbuka 7 mei ni!! wahaha~ kesyiukan =D

  6. haha aku ,org selalu kata sombong..lpas tuh dorg kata ama aku,rpanya x sombong..klo aku jarang jua sombong dengan org,semua d layan.ok la 2.
    tapi ,kalau orang balik2 cakap kita sombong sbb entah kenapa,sedangkan x sombong pun..itu da lain dah tuh.kena tahan hati..=..=

  7. >> DEDETZ : ya ba..tapi tu pandangan awal2..last2 suda knl nda suda gitu..hehe..wah! adk jawab temuduga bagus2 aa..gudluck! ^^

  8. >> KIRA KEKURI : mmm..sbb first impression kan..maka org trus fikir kita sombong ba tu..tp ko nda sombong ba kira..hehe ^^


    >> ACHIE : nehh! ya ba Achie..ko nda sombong jua..walaupun knl d blog tp mcm lama suda kenal ni..mcm c kira..huhu :)