:: baby tortoise day care

kebetulan hari ni aku kena jadi baby tortoise sitter kepada kura-kura room mate aku ni..kura-kura dia sangat laa kiut!
nah tengok gambar ni..
dan sangat agresif! 
Midori yg nakal..
kura-kura makan
kura-kura posing
muka sebenar Midori..hehe..
aku pun tak tau kura-kura ni spesis apa..yg penting dia kura-kura hijau..
harap-harap dia akan hidup untuk 100 tahun la biar dia cerita kehidupan tuan dia kepada generasi baru nanti..ehh, apa la aku merepek ni..


fakta :
- kura-kura hidup di semua benua kecuali benua Antartika (memang la kan..tak ke mati kura-kura tu nanti. hehe)
Jantina kura-kura boleh dikenalpasti berdasarkan bunyi yang dihasilkan. Kura-kura jantan mengeluarkan bunyi garau sementara betina menghasilkan bunyi yang berdesir 
- kura-kura sesuai hidup di kawasan beriklim panas
- Eropah hanya mempunyai 2 spesis penyu dan 3 spesis kura-kura
- cangkerang kura-kura mempunyai 60 jenis tulang dan semuanya bersambungan
- kura-kura mempunyai deria penglihatan dan bau yg baik
- pendengaran dan deria sentuh kura-kura juga baik dan cangkerangnya mempunyai hujung saraf-saraf.
- beberapa kura-kura akuatik boleh menyerap oksigen melalui leher dan area cloacal membolehkan kura-kura bertahan dan berhibernasi di dalam air utk masa yg lama.

4 thoughts on “:: baby tortoise day care”

  1. mish : sebenarnya sy pon terpaksa gogel jap kura2 tu. cam mana nak jaga..klu tak kompomm ada penderaan binatang kat bilik. hahaha