:: saya suka lipas...

sapa yg suka lipas macam aku? (eh, tajuk entri pakai 'saya'..hehe..) ayat tu belum abis lagi..sebenarnya ayatnya ini, aku suka tengok lipas mati. dan motif aku skarang untuk menyeru sapa2 yg x suka lipas untuk menyingkirkan lipas dari rumah anda. (bukan aku nak bagi subsidi racun serangga k). 
sebelum kill-kill the lipas, kita mesti tau perangai dan sikap lipas ni dulu. 
ini la lipas..erm..mungkin terlalu comel utk gambaran lipas
- lipas suka d tempat yg gelap, kompom dalam wardrobe korang ada lipas! haha..
- lipas memang berlari laju sebab tu wujud pepatah ''seperti lipas kudung'' tapi apa maksud kudung kat lipas tu? (biarkannn)
- serangga ini akan meninggalkan kesan (jejak) kimia (feromon) mereka lepas tu lipas lain akan memfollow jejak lipas tadi tu untuk mencari sumber air dan makanan serta cari tau di mana lipas tadi bersembunyi (macam korang meninggalkan link untuk dijejaki la tu). patut la bau lipas kuat!
- lipas adalah spesis nocturnal (aktif & keluar time malam)
- mempunyai semangat kekitaan (kerjasama)
- kelemahan lipas ; takut cahaya (fyi, lipas Asia suka cahaya)
- lipas juga sukakan bau Vanilla dan Peppermint
- boleh bertahan hidup tanpa udara selama 45 minit (patut la aku spray banyak kali x mau mati mati)
- pemandu teksi d negara kita dan d Singapura slalu letak daun pandan dlm kereta untuk elak lipas.
- cara bunuh lipas paling murah; (aku study dr website lain ni..)
  > spray guna air sabun buatan sendiri (lipas akan mati serta-merta sebab x dapat bernafas dr       liang-liang badannya)
  > masukkan serbuk kopi dalam sebuah balang (lipas x ada kemahiran keluar dr balang)
  > jangan pukul lipas (lipas banyak telur yg halus & keras)
- macam mana aku kill the lipas? spray la dengan Ridsect pastu pukul lipas sampai half-dead, letak naftalena, ubat gegat tu dlm wardrobe. (cara malas)
- lipas pon matii..hehe..


p/s : lipas boleh menjejaskan kesihatan manusia.


- credit to internet.

9 thoughts on “:: saya suka lipas...”

  1. hahaha..
    klu dyg lg la, time pukul lipas tu
    mmg smgt sgt nk pukul smpai lipas tu
    btul2 mati..
    dah la bau, merayap plak kt kaki..eyh..